Sterrenbuurt  |  Hengelo (ov)Discipline:    Architectuur
      
Typologie:    Wonen, Studies & selecties
      
Jaar:    2010
      
Team:    Twan Verheijen en Maaike Wichern
      
Opdrachtgever:    Veluwezoom Verkerk en Te Pas Bouw

De wijk Sterrenbuurt, gelegen in het noordoosten van Hengelo, is een typische naoorlogse stempelwijk. Kenmerkend is het orthogonale, noord-zuid georiënteerde stratenpatroon, de heldere structuur en de ruime hoeveelheid openbare ruimte.  

Kenmerkend in de Sterrenbuurt zijn de woningen met de flauwe dakhelling en de prominente gevelbeëindiging in de vorm van de witte, ruim overstekende goot die overgaat in de dakrand op de kopgevels. De gevel en goot overheersen bij deze woningen en het dak is ondergeschikt. Door het platte dak wordt het gebouw gevormd door de gevel en de aangehangen luifels geven een horizontale belijning welke refereren aan de goten van de naastgelegen woningen.

Deze kenmerken zijn leidend geweest bij het ontwerp van de 38 woningen.

De dakhelling is zo flauw mogelijk en komt uit in een prominente aangehangen goot. Deze goot benadrukt de maat van de gevel, geeft een sterk horizontale belijning en refereert aan de witte goten van de bestaande naastgelegen woningen.

De geclusterde seniorenwoningen breken de gevels op een positieve wijze. De materialisering van baksteen met witte vlakken sluit aan bij de bestaande bebouwing en vormt een gemeenschappelijke compositie. In principe bestaat de typologie uit twee woningen, de gezinswoningen en de seniorenwoningen. De seniorenwoningen zijn per drie woningen geclusterd. Hierdoor is er vermenging, maar toch geen vervreemding.


< terug naar het overzicht